BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Khamis, 18 November 2010

ujian dari ALLAH..beban ke??^^

Hidup ini penuh dengan ujian. Memang perit dan pedih untuk menghadapinya. Tapi kita kena faham konsep "ujian" di dalam perspektif Islam. Kerana sekiranya kita tidak faham dengan jelas, kita akan cepat putus asa, kecewa dan lebih membahayakan apabila kita buruk sangka terhadap Allah SWT. Jadi, bagaimana ingin memujuk hati yang sedang berduka lara itu???
Pujuklah dengan berzikir dan mengingati Allah dan bacalah Al Quran.Ini kerana, banyaklah sudah isi-isi yang tersingkap di dalamnya.

Mari kita bersama merenung beberapa potongan dengan ayat-ayat quran yang saya dapat kongsikan...

Kenapa kita diuji?

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

Kenapa kita tak dapat apa yang kita idam-idamkan?

Boleh jadi mau membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Kenapa ujian kita seberat ini?

Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

Kita Rasa kecewa?

Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
(Surah Al-Imran ayat 139)

Bagaimana kita harus menghadapinya?

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya mencapai kemenangan)

(Surah Al-Imran ayat 200)


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk".
(Surah Al-Baqarah ayat 45)

Apa yang kita dapat daripada semua ini?

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka....
(Surah At-Taubah ayat 111)

Kepada siapa kita berharap?

Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya.
Hanya kepadaNya aku bertawakkal. dicuri dari
(Surah At-Taubah ayat 129)

kita dah tak tahan lagi !

dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
(Surah Yusuf ayat 12)

Subhanallah..tengok betapa kasihNya Dia kepada kita..

Manusia bila ditanya tentang harta kekayaan yang miliki semua datang dari usaha titik peluh sendiri.Hakikatnya semuanya datang dari rahmat dan keredhaan Allah..

Bersyukurlah dengan segala apa yang diberikanNya kepada kita..Wa`allah taala`alam..

0 coretcoret: